Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ για Τουριστικές Επιχειρήσεις 2024

Με προϋπολογισμό έως και 500,000€ και επιδότηση έως και 65% για τον κλάδο του Τουρισμού το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει στο Ξενοδοχείο – Κατάλυμά σας επιδότηση για ενεργειακές αναβαθμίσεις έως και 325,000€ !

Οι επιχειρήσεις του Τουρισμού – Ξενοδοχεία και Καταλύματα μπορείτε να υποβάλετε πρόταση επενδυτικού σχεδίου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», προκειμένου να προβείτε σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και σε αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού της επιχείρησής σας.

Προϋπολογισμός προγράμματος
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των:

  • πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για τον κλάδο του Τουρισμού

Ποσοστό επιδότησης

Στην περίπτωση επενδυτικών ενισχύσεων για μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται από 40% έως 65% αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης.

Η επιδότηση αφορά σε δαπάνες που αφορούν σε:

  • παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, συστήματος φωτισμού
  • παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης χώρων, σε συστήματα αερισμού χώρων, σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης, 
  • εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, 
  • παρεμβάσεις αντικατάστασης ενεργοβόρου εξοπλισμού 
  • εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης 
  • εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης 

Προϋποθέσεις

  1. Η επιχείρησή σας να δραστηριοποιείται στην Ελληνική επικράτεια.
  2. Να υποβάλει μία (1) και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
  3. Να μην είναι χαρακτηρισμένη η επιχείρηση ως προβληματική.
  4. Να μην  εκκρεμεί, κατά την υποβολή της αίτησης επενδυτικού σχεδίου, διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων σε βάρος της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων (αρχή Deggendorf).
  5. οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης να μην έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί στο παρελθόν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
  6. Να διαθέτει ή να δεσμευθεί ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης/επένδυσης θα μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο, ατόμων με αναπηρία.
  7. Να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να αποσβεστεί λογιστικά η επένδυση.

Διαδικασία

  1. Υποβάλετε την αίτηση σας.
  2. Σε περίπτωση έγκρισης, δημιουργείται ειδικός δεσμευμένος καταπιστευτικός λογαριασμόςστο πιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, όπου χρεώνονται τα χρηματικά ποσά.
  3. Ενημερώνετε το πληροφοριακό σύστημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  4. Ελέγχεται η επιλεξιμότητα των σχετικών δαπανών.
  5. Προσκομίζετε το 2ο ΠΕΑ ή τη 2η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, κατά περίπτωση, όπου φαίνεται η επίτευξη του ενεργειακού στόχου.
  6. Προσκομίζετε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου.
  7. Αποδεσμεύονται τα ποσά προς τους δικαιούχους.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε

Η easyEspa.eu σε συνεργασία με την easyDom.gr parts of the easy family of brands αναλαμβάνει την πλήρη ένταξη σας και αποπεράτωση των εργασιών στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα:

– Αξιολόγηση δυνατότητας έγκρισης για το τουριστικό σας κατάλυμα

– Σύνταξη και Κατάθεση φακέλου – Εγκρίσεις

– Διαρκής Ενημέρωση για την εξέλιξη της χρηματοδότησης

– Υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων του προγράμματος  

Την Εξαετία 2018 – 2024 έχουμε εντάξει και εκτελέσει Ενεργειακές Αναβαθμίσεις σε πάνω από 300 κτήρια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας!